Friday, June 7, 2013

nak REBONDING rambut sendiri di rumah?

Posted by cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ at 12:02 AM 29 comments

Salam Jumaat buat semua pembaca. hello everyone :)
jen jen jenggg. nampak tajuk di atas tu keng kawan? haa today cha nak shared TUTORIAL macam mana nak REBONDING sendiri di rumah. come on babe, sekarang kalau nak rebonding dekat saloon, rambut bawah bahu about sejengkal pun dah RM150+ . tak ke kene fikir sampai 10x? haha (yang anak orang kaya tu takpe lew.. mak bapak kocet kembung ye takk) okayokay... beleter banyak mulut kitew nie. okay peace yaawwww ^_^

okay guys, you'll NEED -

ubat rebonding
(yang ni boleh cari dekat kedai jual ubat2 rambut ada lagi jenama lain tapi yg ni paling save budget)

hair vitamin atau hair serum atau hair spray
(boleh cari dekat saloon atau pasaraya pakai jenama lain pun boleh)
*TIPS - yg ni ikut keselesaan masing-masing. kepada yg tak suka rambut melekit-lekit boleh pakai serum atau vitamin yg cair. *cara nak tengok cair ke tak? sebelum beli, cuba korang kocak-kocak sikit. nampak cam liat sikit tu means pekat. kalau nampak agak-agak kocak air. haa yg ni cair. jadilah pembeli yg bijak :)

hair straightener
(ni murah punya RM10+ jerr.. pakai yg branded punya lebih baik)

sikat
(murah je sikat yg hitam tu. berape posen jeee. boleh cari dekat 'my one shop' or mana-mana pasaraya)

towel

CARA-CARA -

shampoo dulu rambut korang hari ni. esok boleh start rebonding.
esoknya.. okay beginning -

  1. sapukan RENE' STRONG STRAIGHTENING CREAM pada rambut anda. letak cream pakai sikat yg ada brush tuu. boleh pakai dua-dua brush *pastikan letak dari akar rambut hingga pangkal rambut.
  2. biarkan selama 30minit. kemudian, bilas rambut. shampoo sekali. sampai bersih.

  3. lap rambut pakai towel bersih. keringkan rambut anda. seelok-eloknya pakai hair drier, cepat sikit..
  4. next panaskan iron anda selama 5minit. then, iron rambut anda dari akar sampai hujung rambut. pastikan betul-betul straight. *yang ni better suruh orang yg iron kan rambut anda. kalau iron sendiri rambut belakang hang tu acano nak nampak? *tak pun untuk lebih mujarab, korang boleh singgah saloon jup. suruh dia iron kan SAHAJA rambut anda. RM10+ jerrr.
bila rambut dah betul-betul straight, sapukan RENE' NEUTRALIZING CREAM pada rambut anda. *yang ni perlukan KETELITIAN!


PERHATIAN!!! semasa sapu cream ni, pastikan rambut anda lurus gila tau. bila dah sapu cream ni, sikat rambut anda, biarkan rambut anda dalam keadaan lurus. NO bengkang-bengkok okay.

  • mulakan rambut dari bawah. alaaa bawah tengkuk korang laa. ambil sikit rambut bawah tu (bahagikan rambut secara mendatar) then selebih yg rambut atas tu sepitkan kat atas kepala.
  • sapukan cream tu 1cm jauh daripada kulit kepala. sapu hingga pangkal rambut
  • then, cabut rambut atas yang anda dari sepit tadi. ambil lagi sebaris rambut. then lebihan rambut clip dekat atas balik. then sapu cream tu 1cm jauh dari kulit kepala sampai pangkal rambut.
  • go on laa sampai semua rambut anda dah sapu dengan cream tu. rambut depan anda tu biar lurus dekat atas dahi.
  • biarkan selama 30minit. dalam tempoh 30minit ni. tolong jangan bergerak-gerak sangat. FREEZE gitu.. dan biarkan rambut anda dalam keadaan lurus. kalau dah bengkok tu cepat-cepat sikat balik bagi lurus.
  • dah 30minit, bilas, shampoo. keringkan rambut.
  • bila rambut dah kering iron balik bagi lurus balik. then letak la hair serum or hair vitamin or hair spray pada rambut anda.
         ***WARNING** *
  • JANGAN shampoo rambut atau biarkan rambut anda terkena air selama 3 hari berturut-turut (mandi pakai shower cap)
  • JANGAN ikat rambut, sepit atau apa-apa yang bengkok kan rambut anda selama 3 hari berturut-turut (kalau bengkok tolong iron balik)
DAH SIAPPPP !!!

-SELAMAT MENCUBA-

NEW UPDATE 2016 !!!

Saya juga menjual ubat rebonding mampu milik dan jenama setanding di pasaran.

500ml (untuk rambut panjang @ simpan untuk kegunaan masa akan datang)
RM70
Exclude post

P/s : Harga di atas akan dinaikkan selepas tamat bulan syawal yaa kerana harga pasaran yang tidak menentu, jadi cepat2 buat tempahan sekarang!!!

Ada yg nak bukak kedai kecil-kecilan? Atau nk jimat dengan rebond rambut sekali ramai2? Boleh whatssap saya untuk ubat rebonding dgn quantiti yg banyak n harga berpatutan okay.

HASILNYA!!!!!




BERKILAT KAU JAHHH!!!
CANTIKKAN???

*Tips : Kalau anda tak pandai iron rambut jadi sampai betul2 lurus, lepas guna cream no. 1 tu dah bersihkan dah shampoo dah keringkan rambut, anda terus pergi salon suruh dia ironkan sahaja rambut anda jadi 'betul2 lurus' (Rm10+ ja) dan balik nanti terus apply cream no. 2 pula ya 😁

Selain inginkan rambut lurus, anda perlu tahu rebonding akan menjejaskan kesihatan rambut anda jika tidak dijaga dengan rapi. Masalah-masalah yg sering dihadapi oleh mereka yg membuat rebonding ialah rabut kering dan bercabang. Kebiasaannya orang yg buat rebonding akan ke salun semula untuk membuat 'treatment' bagi mengelakkan rambut mereka rosak dan 'restored' segala kebaikan nutrient kepada rambut semula. Biasa treatment di luar salon RM40 - RM100++

TAPI.......
Treatment juga boleh dibuat dirumah juga tau !!!

Harga ubat treatment ni agak mahal tapi boleh tahan 3-6 bulan dan ke atas kerana penggunaannya hanya 2-3 kali seminggu. Guna selepas shampoo. Letak di rambut macam conditioner. Perapkn selama 3 - 20 minit. 3 minit tu masa mandi laa kalau nk cepat. 20 minit tu kalau anda ada masa terluang. Masa letak tu urut2 sikit dan hasilnya...
KEBABOMMMMMM !!!
Pasti puas hati !!!


KMS MAGIC RESTORATIVE HAIR MASK
500ml
RM75
Exclude post


BERMINAT ???
Sila sms, whatssap
0166952760 (aisyah)

-NO FUSSY BUYER!!!-
 

pisz ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei