Friday, June 7, 2013

nak REBONDING rambut sendiri di rumah?

Posted by cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ at 12:02 AM

Salam Jumaat buat semua pembaca. hello everyone :)
jen jen jenggg. nampak tajuk di atas tu keng kawan? haa today cha nak shared TUTORIAL macam mana nak REBONDING sendiri di rumah. come on babe, sekarang kalau nak rebonding dekat saloon, rambut bawah bahu about sejengkal pun dah RM150+ . tak ke kene fikir sampai 10x? haha (yang anak orang kaya tu takpe lew.. mak bapak kocet kembung ye takk) okayokay... beleter banyak mulut kitew nie. okay peace yaawwww ^_^

okay guys, you'll NEED -

ubat rebonding
(yang ni boleh cari dekat kedai jual ubat2 rambut ada lagi jenama lain tapi yg ni paling save budget)

hair vitamin atau hair serum atau hair spray
(boleh cari dekat saloon atau pasaraya pakai jenama lain pun boleh)
*TIPS - yg ni ikut keselesaan masing-masing. kepada yg tak suka rambut melekit-lekit boleh pakai serum atau vitamin yg cair. *cara nak tengok cair ke tak? sebelum beli, cuba korang kocak-kocak sikit. nampak cam liat sikit tu means pekat. kalau nampak agak-agak kocak air. haa yg ni cair. jadilah pembeli yg bijak :)

hair straightener
(ni murah punya RM10+ jerr.. pakai yg branded punya lebih baik)

sikat
(murah je sikat yg hitam tu. berape posen jeee. boleh cari dekat 'my one shop' or mana-mana pasaraya)

towel

CARA-CARA -

shampoo dulu rambut korang hari ni. esok boleh start rebonding.
esoknya.. okay beginning -

  1. sapukan RENE' STRONG STRAIGHTENING CREAM pada rambut anda. letak cream pakai sikat yg ada brush tuu. boleh pakai dua-dua brush *pastikan letak dari akar rambut hingga pangkal rambut.
  2. biarkan selama 30minit. kemudian, bilas rambut. shampoo sekali. sampai bersih.

  3. lap rambut pakai towel bersih. keringkan rambut anda. seelok-eloknya pakai hair drier, cepat sikit..
  4. next panaskan iron anda selama 5minit. then, iron rambut anda dari akar sampai hujung rambut. pastikan betul-betul straight. *yang ni better suruh orang yg iron kan rambut anda. kalau iron sendiri rambut belakang hang tu acano nak nampak? *tak pun untuk lebih mujarab, korang boleh singgah saloon jup. suruh dia iron kan SAHAJA rambut anda. RM10+ jerrr.
bila rambut dah betul-betul straight, sapukan RENE' NEUTRALIZING CREAM pada rambut anda. *yang ni perlukan KETELITIAN!


PERHATIAN!!! semasa sapu cream ni, pastikan rambut anda lurus gila tau. bila dah sapu cream ni, sikat rambut anda, biarkan rambut anda dalam keadaan lurus. NO bengkang-bengkok okay.

  • mulakan rambut dari bawah. alaaa bawah tengkuk korang laa. ambil sikit rambut bawah tu (bahagikan rambut secara mendatar) then selebih yg rambut atas tu sepitkan kat atas kepala.
  • sapukan cream tu 1cm jauh daripada kulit kepala. sapu hingga pangkal rambut
  • then, cabut rambut atas yang anda dari sepit tadi. ambil lagi sebaris rambut. then lebihan rambut clip dekat atas balik. then sapu cream tu 1cm jauh dari kulit kepala sampai pangkal rambut.
  • go on laa sampai semua rambut anda dah sapu dengan cream tu. rambut depan anda tu biar lurus dekat atas dahi.
  • biarkan selama 30minit. dalam tempoh 30minit ni. tolong jangan bergerak-gerak sangat. FREEZE gitu.. dan biarkan rambut anda dalam keadaan lurus. kalau dah bengkok tu cepat-cepat sikat balik bagi lurus.
  • dah 30minit, bilas, shampoo. keringkan rambut.
  • bila rambut dah kering iron balik bagi lurus balik. then letak la hair serum or hair vitamin or hair spray pada rambut anda.
         ***WARNING** *
  • JANGAN shampoo rambut atau biarkan rambut anda terkena air selama 3 hari berturut-turut (mandi pakai shower cap)
  • JANGAN ikat rambut, sepit atau apa-apa yang bengkok kan rambut anda selama 3 hari berturut-turut (kalau bengkok tolong iron balik)
DAH SIAPPPP !!!

-SELAMAT MENCUBA-

NEW UPDATE 2016 !!!

Saya juga menjual ubat rebonding mampu milik dan jenama setanding di pasaran.

500ml (untuk rambut panjang @ simpan untuk kegunaan masa akan datang)
RM70
Exclude post

P/s : Harga di atas akan dinaikkan selepas tamat bulan syawal yaa kerana harga pasaran yang tidak menentu, jadi cepat2 buat tempahan sekarang!!!

Ada yg nak bukak kedai kecil-kecilan? Atau nk jimat dengan rebond rambut sekali ramai2? Boleh whatssap saya untuk ubat rebonding dgn quantiti yg banyak n harga berpatutan okay.

HASILNYA!!!!!




BERKILAT KAU JAHHH!!!
CANTIKKAN???

*Tips : Kalau anda tak pandai iron rambut jadi sampai betul2 lurus, lepas guna cream no. 1 tu dah bersihkan dah shampoo dah keringkan rambut, anda terus pergi salon suruh dia ironkan sahaja rambut anda jadi 'betul2 lurus' (Rm10+ ja) dan balik nanti terus apply cream no. 2 pula ya 😁

Selain inginkan rambut lurus, anda perlu tahu rebonding akan menjejaskan kesihatan rambut anda jika tidak dijaga dengan rapi. Masalah-masalah yg sering dihadapi oleh mereka yg membuat rebonding ialah rabut kering dan bercabang. Kebiasaannya orang yg buat rebonding akan ke salun semula untuk membuat 'treatment' bagi mengelakkan rambut mereka rosak dan 'restored' segala kebaikan nutrient kepada rambut semula. Biasa treatment di luar salon RM40 - RM100++

TAPI.......
Treatment juga boleh dibuat dirumah juga tau !!!

Harga ubat treatment ni agak mahal tapi boleh tahan 3-6 bulan dan ke atas kerana penggunaannya hanya 2-3 kali seminggu. Guna selepas shampoo. Letak di rambut macam conditioner. Perapkn selama 3 - 20 minit. 3 minit tu masa mandi laa kalau nk cepat. 20 minit tu kalau anda ada masa terluang. Masa letak tu urut2 sikit dan hasilnya...
KEBABOMMMMMM !!!
Pasti puas hati !!!


KMS MAGIC RESTORATIVE HAIR MASK
500ml
RM75
Exclude post


BERMINAT ???
Sila sms, whatssap
0166952760 (aisyah)

-NO FUSSY BUYER!!!-

30 comments:

Jhhh Iiii on October 11, 2015 at 7:48 PM said...

camne nak solat

Isyraf Aiman on October 15, 2015 at 7:38 AM said...

guna iron hair yg rm10 tu elok tak??

akim Wsf on November 5, 2015 at 4:37 AM said...

Mcm mne nk solat? Mula2 pgi ambik wuduk pastu solat la k...huhuhuhuhu

akim Wsf on November 5, 2015 at 4:37 AM said...

Mcm mne nk solat? Mula2 pgi ambik wuduk pastu solat la k...huhuhuhuhu

acik memhed on November 12, 2015 at 12:06 AM said...

Kat mane nak beli brg2 krim tu.boleh bagi harga skali?

Kecik Bueno on December 15, 2015 at 8:25 AM said...

Harga .. bergantung pada jenis ubat yang anda pakai ...lagi berkualiti ..lagi tinggi harga nya .. bole di dapati di kedai menjual alat dan eksesori mendandan rambut

cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ on March 19, 2016 at 2:54 AM said...

Disarankan untuk buat treatment ni semasa anda 'cuti' bagi wanita.

cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ on March 19, 2016 at 2:55 AM said...

Saya pun guna iron murah RM10 tu. Hasilnya tidak mengecewakan.

Norshamshiela othman on April 20, 2016 at 7:56 PM said...
This comment has been removed by the author.
Norshamshiela othman on April 20, 2016 at 7:58 PM said...

sy beli kt lazada rm39 dpt 3 barang jenama yg sama Rene. straigthening cream, NEUTRALIZING CREAM dan free hair serum hehe.

Norshamshiela othman on April 20, 2016 at 8:02 PM said...

mcm mana nk solat. solat aje la. dlu sy pon penah buat relaxing kat kedai. x de pon sy ikut sgt rule x blh kena air. lantak kau la kena air sikit2 pastu sy cuci rmbut lepas 2 hari bukan 3 hari. tp tetap sy sgt puas hati hasil nye. mmg betul x brp lurus mcm penyapu tapi nmpk mcm lurus semulajadi. sampaikan cina kt opis sy pon igt lurus original hahaha

cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ on May 19, 2016 at 10:27 PM said...
This comment has been removed by the author.
Hazz Wanie on June 8, 2016 at 4:09 PM said...

Still available ke cream matrix tu???

cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ on June 10, 2016 at 10:52 PM said...

Ya masih available. Untuk fast reply sila whatssap saya 0166952760.

cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ on July 25, 2016 at 12:04 AM said...

Maaf, saya tidak akan menjawab soalan pertanyaan dlm whatssap berkenaan rebonding lagi ya kerana banyak sangat fussy buyer. Yg berminat ingin membeli sahaja saya akan menjawab soalan anda. Terima kasih.

Mizan Mamat on August 11, 2016 at 5:35 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mizan Mamat on August 11, 2016 at 5:35 AM said...

Minyak rambut boleh pakai tak

cha ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ on August 11, 2016 at 5:45 AM said...

Boleh

Unknown on September 30, 2016 at 4:56 AM said...

Yng kms magic tu untuk rmbut rosak ke? Kalau pkai yng tu rmbut kmbali cantik ea? Rmbut saya jdi kering n brcabang sbab salah pkai produk rmbut.

Amir Azhan on October 25, 2016 at 4:23 AM said...

Kalau dah apply cream no.2 tapi tak iron lg mcm mana ya? Boleh tak iron lepastu?

Amir Azhan on October 25, 2016 at 4:25 AM said...

Kalau dah apply cream no.2 tapi tak iron lg mcm mana ya? Boleh tak iron lepastu?

Nurmazunie moaz on December 16, 2016 at 6:11 AM said...

Boleh je kenakan air kat rambut tu, solat macam biasa. Kalau saya buat rebonding kat kedai, esoknya dah basuh. Malas nak tunggu tiga hari, tak tahan dengan bau ubat rebonding tu, busuk. Tapi lepas basuh, rambut okey je... tak bengkok pun.. still sama macam sebelum basuh...

Nurmazunie moaz on December 16, 2016 at 6:12 AM said...

Boleh je kenakan air kat rambut tu, solat macam biasa. Kalau saya buat rebonding kat kedai, esoknya dah basuh. Malas nak tunggu tiga hari, tak tahan dengan bau ubat rebonding tu, busuk. Tapi lepas basuh, rambut okey je... tak bengkok pun.. still sama macam sebelum basuh...

Sya Man on January 10, 2017 at 5:41 AM said...

sampai bile bende nie buat rambut straight?

Dynda Liena on January 12, 2017 at 11:23 AM said...

" macam mana nak solat ? "
Maaf ckp la.. soalan bodoh la wak..tak boleh cuci rambut bukan bermakna tak boleh kena air.. maksud dia jgn BASUH BETUL2 GUNA SYAMPO..
Baik dia kata "jangan kena air"..
Itu pun x blh fikir..

Dynda Liena on January 12, 2017 at 11:25 AM said...

" macam mana nak solat ? "
Maaf ckp la.. soalan bodoh la wak..tak boleh cuci rambut bukan bermakna tak boleh kena air.. maksud dia jgn BASUH BETUL2 GUNA SYAMPO..
Baik dia kata "jangan kena air"..
Itu pun x blh fikir..

juhaina johari on April 25, 2017 at 6:10 AM said...

if sy sapu cream tu sj tanpa robon rmbut ape jd gaiss komenpat kitt

Novita Ajach on April 27, 2017 at 8:34 PM said...

Haha kalau aku kan . Buat rambut mase datang kotor . .sebab mase tu tak sholat kan . Sebab org yg buat rambut tu ckap tak boleh kene air 2 hari ... cepat rusak

Novita Ajach on April 27, 2017 at 8:35 PM said...

Haha kalau aku kan . Buat rambut mase datang kotor . .sebab mase tu tak sholat kan . Sebab org yg buat rambut tu ckap tak boleh kene air 2 hari ... cepat rusak

mil kom on November 26, 2017 at 7:08 AM said...

terima kasih sgt membantu..

Post a Comment

 

pisz ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♥ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei